De voordelen van modulair bouwen

scroll

Is modulair bouwen de toekomst?

Ken je Phonebloks nog? De Nederlandse ontwerper Dave Hakkens wilde in 2012 de eerste modulaire telefoon bouwen. Een veelbelovend project dat vier jaar later strandde. De elektronicawereld leek er nog niet klaar voor. Maar in de bouwsector doet modulair bouwen ondertussen wel zijn intrede. Waarom lukt het daar dan wel?

Eerst en vooral: wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is precies zoals het idee met de telefoon. Je gebruikt verschillende blokken om je woning te bouwen. Om precies te zijn: prefabelementen in hout of staal. Je voegt delen toe als je wil uitbreiden of je haalt delen weg als je terug kleiner wil gaan wonen.

Wat zijn de grootste voordelen van modulair bouwen?

Het gaat snel.

Misschien wel één van de grootste voordelen: modulair bouwen gaat vooruit. Je maakt hele modules met leidingen en isolatie klaar in de fabriek. Daarna puzzel je ze in elkaar op de werf.Meer nog: net omdat je elke module direct in de fabriek laat maken, zorgt regen- of vriesweer niet voor extra vertraging.

Het is flexibel.

Als je vanaf de ontwerpfase rekening houdt met verschillende modules, dan kan je later nog alle kanten op. Je verplaatst op elk moment je woning als je dat wil. Of je breidt je woning uit door een module bij te plaatsen.Het Belgische Ark-Shelter is in dat opzicht de ultieme vorm van modulair bouwen: zij bouwen duurzame woningen die uit één of verscheidene ingerichte containers bestaan.

Het is kwalitatief

Doordat je elke module in de ideale omstandigheden laat maken, is de kwaliteit beter. En ook de kwaliteitscontrole gebeurt preciezer.

Het is duurzaam

Om modulair te bouwen, gebruik je duurzame materialen als hout en staal. Dat is niet alleen stevig materiaal, maar je kan het ook voor 100% recycleren. In tijden waarin ook circulair bouwen stilaan de norm is, is dat zeker een extra troef.

Het geeft je vrijheid

Sterker nog: modulair bouwen geeft je op verschillende vlakken een enorme vrijheid. Wie zijn architect slim laat ontwerpen, kan in principe z’n hele woning verplaatsen naar de andere kant van het land. Wil je creatief omspringen met ruimte of een bepaald facet extra in de verf zetten, dan biedt modulair bouwen bijzonder veel mogelijkheden, en dat niet alleen in een horizontale of verticale dimensie.

"Met modulair bouwen is elke bouwstijl is mogelijk. Je kan elke module dus afwerken zoals je dat wil.Overtuigd van modulair bouwen? Adam & Eva helpt je graag op weg."

Chloe Callebaut / Architect

Heb je bijkomende vragen, opmerkingen of dilemma’s?

Bij Adam & Eva zijn onze experts dagelijks bezig met de nieuwste technieken en installaties om een perfect evenwicht te vinden tussen kwaliteit, rendement en regelgeving. We combineren verschillende aspecten die resulteren in een aangepaste, gebruiksvriendelijke oplossing die voldoet aan de normen van vandaag en morgen. Op die manier ontzorgen wij jou en kan je zorgeloos jouw project aan onze experts toevertrouwen. Heb je vragen of wil je graag advies inwinnen over (ver)bouwen, subsidies, nieuwe technologieën of regelgeving? Ons architectenteam schept graag perspectief in je plannen!

neem contact op